niedziela, 27 marca 2016

___Wiosenna tarta cytrynowa z bezą___

  •                                            
  •                                                                                     S P Ó D 
180 GRAM MĄKI
2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
SZCZYPTA SOLI
100 GRAM MASŁA
ŻÓŁTKO
2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY

  •                                                                    K R E M  C Y T R Y N O W Y 
sok z dwóch cytryn
sok z jednej pomarańczy
100 mililitrów wody
skórka z dwóch cytryn
2 łyżki mąki ziemniaczanej
70 gram cukru
100 gram masła
1 jajko
3 żółtka

  •                                                                                      BEZA
  • 4 białka, szklanka cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą. Dodać pokrojone masło i zmiksować (powstaną drobne okruszki ciasta). Dodać żółtko i wodę i dalej miksować.Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. 

Ciasto rozwałkowa. Wyłożyć całą formę (łącznie ze ściankami). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 25 minut. Można zastosować obciążenie z fasoli.

W tym czasie możemy wykonać krem cytrynowy. Należy wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone masło. Mieszać energicznie aż się roztopi i połączy z masą. Następnie dodać jajko i żółtka i szybko wymieszać. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez kilka minut. Pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.

Na kruchym spodzie wyłożyć krem, a następnie wyłożyć pianę z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz