sobota, 20 lutego 2016

___Tort wiśniowy___


_____________________

Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
litr śmietany 36 procent
powidła wiśniowe
wiśnie drylowane
amaretto* lub herbata
                               _______________________________________                                       
_______________

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki, by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut.
Przestudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Nasączamy amaretto. Smarujemy powidłami i nakładamy ubitą z cukrem śmietanę. Na wierzch układamy drylowane wiśnie (mogą być ze słoika). SMACZNEGO! :)